Меѓу финалистите на International Medis Awards 2021 е и претставничка од Северна Македонија

Свеченото доделување на наградите ќе се одржи на 25 ноември 2021 година во Љубљана

Меѓународната експертска комисија на конкурсот International Medis Awards for Medical Research 2021 го заврши оценувањето на 181 научно-истражувачки труд што ги исполнуваа сите барани критериуми. Таа избра 19 финалисти. Годинава доаѓаат од седум земји, а меѓу нив е и претставничка од Северна Македонија.

Конкурсот веќе осма година по ред ги наградува одличните истражувачки достигнувања на лекарите и фармацевтите од земјите од Централна и Југоисточна Европа. Свеченото доделување на наградите ќе се одржи на 25 ноември 2021 година во 17:00 часот во Љубљана, кога меѓу финалистите ќе бидат прогласени победниците во одредени области.

Од Северна Македонија доаѓа финалистката Фанка Гилевска, од областа на офталмологијата. Таа е првиот автор на оригинална научна статија со наслов: Are changes in visual acuity and astigmatism after corneal cross-linking (CXL) in keratoconus predictable?(Дали се предвидливи промените во видната острина и астигматизмот по корнеалното вкрстено поврзување (CXL) кај кератоконусот?). Објавена е во научното списание Graefes Archive for Clinical and Experimental Ophthalmology.

Сите финалисти на конкурсот International Medis Awards for Medical Research 2021 (по азбучен ред):

Гастроентерологија

 • Андре Вивеирос, Австрија
 • Кристоф Грандер, Австрија

Гинекологија

 • Борут Кобал, Словенија
 • Лука Рошкар, Словенија

Интензивна медицина и анестезиологија

 • Марија Вукоја, Србија
 • Река Немес, Унгарија

Неврологија

 • Катја Павшич, Словенија
 • Александра Томиќ Пешиќ, Србија

Офталмологија

 • Македонка Атанасовска Велковска, Словенија
 • Фанка Гилевска, Северна Македонија

Педијатрија

 • Златан Звиздиќ, Босна и Херцеговина
 • Матеј Шапина, Хрватска

Пулмологија и алергологија

 • Гордана Дрпа, Хрватска
 • Петер Копач, Словенија
 • Иван Шкопљанац, Хрватска

Ревматологија

 • Горица Ристиќ, Србија
 • Матеја Сирше, Словенија

Фармација

 • Маша Бошњак, Словенија
 • Марин Јукиќ, Србија


Лекарите и фармацевтите кои ги објавиле своите научно-истражувачки трудови во реномирани научни публикации со фактор на влијание повисок од 1.500 можеа да аплицираат за International Medis Awards for Medical Research 2021. Годинава на конкурсот се пријавија 229 истражувачи од Австрија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Северна Македонија, Словенија, Србија, Унгарија и Хрватска. 181 апликација ги исполни сите високи критериуми за место номинирано за International Medis Awards.

Овогодинешното доделување на наградите ќе се одржи на 25 ноември. Почетокот е во 17 часот. Прославата ќе биде во клубот Цанкарјев дом во Љубљана пред ограничен број посетители, но истовремено ќе има и директен пренос на настанот.


Информации за International Medis Awards for Medical Research

International Medis Awards for Medical Research опфаќаат награди за врвни истражувачки достигнувања во девет земји од Централна и Југоисточна Европа во девет медицински области. Наградите значат признание за продорни лекари и фармацевти кои покрај редовната работа се занимаваат и со истражување. Без нив нема иновации во медицината и фармацијата, нема ниту ефективно надминување на болестите.

Пријавените научноистражувачки трудови ги оценува независна меѓународна експертска комисија, која ги номинира финалистите, а потоа и победниците за секоја област. Во мандатот 2021–2024 година. Комисијата ја предводи проф. д-р ск. М-р Борут Штрукељ од Катедрата за фармацевтска биологија при Фармацевтскиот факултет на Универзитетот во Љубљана.

Победниците на прославата ќе добијат уникатна статуа на Иднината (The Future), уметничко дело на угледниот скулптор Јаков Брдар. Финалистите и победниците добиваат и финансиска награда.

Натпреварот е основан во 2014 година од словенечката фармацевтска компанија Медис, која сè уште е главен спонзор на натпреварот.

поврзани вести